یاداشت روز

یادداشت مدیر مسؤول

کرونا را تقریباً پشت سر گذاشته‌ایم اما هنوز هم، عادت‌های بد برخی از ماها تمامی ندارد

خلاصه نوشته
  • بیشتر سوسیس و کالباس‌های موجود در بازار، بر پایه سویا هستند
  • برخی از ماها، خودمان را خیلی تمیز و تمیزتر و عاری از هرگونه بیماری و میکروب و ... می‌دانیم

با سلام و احترام؛ با شماره 26 نشریه یادآوری، دوباره در خدمت شما خوانندگان بزرگوار و فرهیخته هستیم و از این جهت، خوشحالیم. اینکه بسیاری از شما بزرگواران، پیگیر استمرار چاپ و نشر نشریه هستید و درکل، اظهار رضایت کرده‌اید، برای من و همکارانم در نشریه، بسی انرژی‌زا بوده و ما را در ادامه راهمان، مصمم‌تر می‌کند. البته نقدهایی هم داشته‌ایم که بیشترین نقد، به ریزبودن قلم نوشتاری نشریه بوده که بیشتر هم از طرف بازنشستگان محترم بوده که نقد به‌جا و حقی هم بوده است که سعیمان هم بر این است تا بتوانیم آن را هم، به‌زودی حل کنیم. چنانچه حمایتی از سوی مبادی مربوط، مانند: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بشود، قطعاً در کیفیت نشریه تأثیرگذار خواهد بود که البته ما هنوز و تا به این لحظه، هیچ حمایتی را چه به شکل مالی و چه به شکل تخصیص کاغذ یا سایر موارد، دریافت نکرده‌ایم و آنچه که بوده، از جیب خودمان بوده که خرج شده است.

درباره عوارض ناشی از مصرف سوسیس و کالباس که متأسفانه بعضی از پدر و مادرها، زیادی دلسوزی می‌کنند! و نمی‌توانند در مقابل خواسته فرزندانشان مقاوت کنند، باید گفت: طبق نتایج حاصل از مطالعات موردی، مصرف گوشت‌های آماده مصرف، البته اگر گوشتی هم داخلشان بوده باشد، یعنی همین سوسیس و کالباس‌ها، به علت داشتن چربی و نمک بالا و مواد نگهدارنده و چیزهایی که ما و هیچکس دیگری هنوز نمی‌دانیم، باعث ایجاد ده‌ها مشکل و نهایتاً، عامل مرگ زودرس می‌شود؛ فرقی هم ندارد نوجوان یا جوان باشی و یا میانسال باشی یا حتی کودک بوده باشی؛ چراکه دریافت بالای نمک، می‌تواند شخص را به سرطان‌های دستگاه گوارش مبتلا سازد.

یکی از فرهنگ‌های غلط ما ایرانی‌ها در بیشتر مواقع هم، همین است که می‌گوییم: ای بابا، با یک‌بار مصرف که طوری نمی‌شود! سوسیس و کالباس، حاوی مقادیر زیادی از چربی اشباع‌شده هستند که نقش مؤثر و کلیدی در اکسیداسیون، مرگ سلولی، تحریک سلول‌ها و ابتلای افراد به سرطان و بیماری‌های قلبی و عروقی دارند. خوُب، شما می‌دانید که بیشتر سوسیس و کالباس‌های موجود در بازار، بر پایه سویا هستند.

در تهیه چنین سوسیس و کالباس‌هایی، از روغن جامد گیاهی استفاده می‌شود؛ بنابراین، این محصولات، حاوی اسید چرب اشباع‌شده، ترانس و سدیم بالا هستند؛ بدتر از همه اینها، این است که در تهیه سوسیس و کالباس، از ماده‌ای به نام نیتریت استفاده می‌کنند؛ یعنی چاره‌ای نیست؛ چون برای جلوگیری از رشد باکتری‌های احتمالی و بهبود رنگ سوسیس و کالباس، باید از نیتریت استفاده کرد؛ این ماده که نقش نگهدارنده دارد، می‌تواند افراد را به راحتی، دچار سرطان کند و اینجوری است که مصرف سوسیس و کالباس، در خط اول ایجاد سرطان قرار دارد.

یادمان باشد محصولات حاوی مواد نگهدارنده، چه سوسیس و کالباس و چه سایر محصولات غذایی، می‌تواند در ابتلای اشخاص به سردردهای مختلف، نقش مهمی داشته باشد و حتی می‌تواند سردرد‌های میگرنی را در مبتلایان به این عارضه، تشدید هم بکند. نیتریت می‌تواند حتی بر خلق‎وخوی افراد نیز تأثیر بگذارد.

در مورد سوسیس و کالباس و نحوه تولید آنها و استفاده از خمیر مرغ و پوست و … حرف زیاد است و تا تهوعتان نگرفته، تمام کنم سخنم را در این‌خصوص؛ درضمن یادتان باشد: فریب برندها را در این محصولات، نخورید که زیاد هم تفاوتی ندارند با همدیگر.

 

چندجمله‌ای هم درخصوص خرید و فروش در فضاهای مختلف مجازی بیاورم: به‌نظرم، به خرید و فروش‌های فضاهای مختلف مجازی، باید بیشتر از اینها، دقت و نظارت شود. انواع فروشگاه‌های اینترنتی در ایران، کالاهای مختلفی را برای فروش و عرضه، به اشتراک می‌گذارند و از روش‌های مختلفی هم استفاده می‌کنند. بعضی از اینها، مستقیماً کار عرضه را انجام می‌دهند از میان محصولات خودشان یا محصولاتی که در اختیارشان، گذاشته می‌شود؛ برخی دیگر هم، با مشارکت عموم مردم، کالاهایی را که معمولاً هم دست دوم یا دست چندم است، عرضه می‌کنند. چیزی که در اینجا مشهود است، این است که کالای نشان داده‌شده در این سایت‌ها در بیشتر مواقع، با کالایی که دست خریدار می‌رسد، همخوانی ندارد و موجب اوقات‌تلخی و نگرانی خریداران می‌شود؛ لذا لازم است در موضوع تجارت الکترونیک، بیشتر از اینها، نظارت بشود.

در کشور ما، «قانون تجارت الکترونیکی»، مشتمل بر هشتاد‌ و یک‌ ماده‌ و هفت تبصره، در سال 1382 ، توسط مجلس شورای اسلامی، به تصویب رسیده است اما در عمل، شهروندان، دچار یک سری مشکلاتی می‌شوند؛ وقتشان گرفته می‌شود و چه‌بسا کارشان به شکایت هم کشیده می‌شود.

خطراتی که ممکن است خرید اینترنتی داشته باشد، از این قبیل هستند: خرید كالاهایی كه کلاً یا به‌موقع، تحویل داده نمی‌شوند، ارائه كالاهایی كه با خصوصیات گفته‌شده در سایت مطابقت ندارند، تأخیرها و زحمت‌هایی كه خرید آنلاین دارد، عدم پشتیبانی یا خدمات ضعیف پس از فروش، سوءاستفاده از كارت‌های اعتباری و … ؛ لذا در این مورد هم باید دولت، تدابیری را اتخاذ نماید تا شهروندان، متضرر نشوند.

بیشتر ما ایرانی‌ها، در شرایطی هستیم که از نزدیک و در ارتباط رودررو و مستقیم هم، برخی از همشهریان و هموطنان باهوش!، سرمان کلاه می‌گذراند یا کلاهمان را برمی‌دارند در انواع خرید و فروش‌ها و کلاً در معامله‌های کوچک و بزرگ؛ حالا با این وضع بی‌اعتمادی و عدم صداقت در بیشتر مواقع، داریم در فضاهای مجازی هم به خرید و فروش می‌پردازیم! فضایی که تقریباً به حال خود رها شده است. به‌نظرم، هنوز مثل خیلی از موارد دیگر، خیلی زود است برای ما ایرانی‌ها تا در این فضاها، با اعتماد کامل و خیال تخت، خریدمان را انجام دهیم.

تقاضایی هم است از سوی این شهروند کوچک، به عنوان یک حامی حیات وحش و محیط زیست از اداره کل حفاظت محیط زیست استان آذربایجان شرقی و آن اینکه: جلوی صید صیادان انواع پرنده‌ها، به‌خصوص سهره – که با انواع روش‌ها و شگردهای مختلف استفاده از قفس و استفاده از جنس مخالف و تور و  اینها به دام می‌اندازند، – گرفته شود.

در استان، در مناطقی، مانند: ورزقان، اهر، هشترود، اسکو، بستان‌آباد، خاروانا، میانه و ترکمنچای، شاهد صید برخی حیوانات، مانند: خرگوش و سحره طلایی و کبک و مینا بودیم که ضمن جلوگیری و برخوردِ با شدت، با این موارد، باید به لحاظ فرهنگی هم کار بشود و بنده به نوبه خویش، از همکاران مطبوعاتی و رسانه‌ای استمداد می‌کنم در این خصوص تا ورود نمایند و با گزارش‌ها و تولید محتوا و مستندات و … این خواسته را از مسؤولان بخواهند و شهروندان را نیز به موضوع، حساس‌تر نمایند؛ چراکه نباید و نمی‌شود تنها به بگیروببند اکتفا کرد. کافی است هم‌اکنون به قهوه‌خانه‌ها و پاتوق‌های این افراد و حتی پیرایشگاه‌های شهرستان‌ها مراجعه شود؛ آنوقت، خیلی چیزها روشن خواهد شد؛ به اشخاصی خواهید رسید که کارشناس! اینجور زنده‌گیری‌ها هستند؛ می‌گیرند و معمولاً هم می‌برند در قهوه‌خانه‌ها، مشتری‌یابی می‌کنند و درواقع، به مزایده می‌گذارند! این صیادان، با فضاسازی مصنوعی و به شکل کاملاً طبیعی با شاخه‌های درختان، نشاندن علوفه و گون و پاشیدن دانه بر روی زمین به‌خصوص در هوای زمستانی که پرنده‌ها با مشکل یافتن غذا مواجهند و گاهی هم، با قراردادن پرنده ماده در جاهای به‌خصوصی، به صید خود اقدام کرده و پس از جمع شدن سهره‌ها در محل دام، تور پهن‌شده زنده‌گیری، به صورت خودکار عمل کرده و پرندگان بیچاره، اینچنین گرفتار آدمی می‌شوند و زینت‌بخش! خانه‌ها می‌شوند. بعضاً خرید و فروش پرنده‌ها و حیوانات، به فضاهای مجازی هم کشیده شده که پلیس فتا هم لازم است در این مورد ورود کند.

کرونا را تقریباً پشت سر گذاشته‌ایم اما هنوز هم عادت‌های بد برخی از ماها تمامی ندارد؛ در تاکسی یا در سواری‌های بین شهری می‌بینی راننده وقتی می‌خواهد بقیه پولت را برگرداند، انگشت شست و سبابه‌اش را تا نصفه داخل دهانش می‌کند و یک آب دهانی می‌زند و بعد اسکناسی را برمی‌گرداند یا هنوز هم برخی از فروشندگان، تا می‌خواهند یک چیزی را داخل پاکت پلاستیکی بگذارند، همان کار راننده را تکرار می‌کنند و از آب دهان کمک می‌گیرند؛ تازه، برای باز شدن راحت پاکت پلاستیکی یا همان نایلون فریزرها، یک فوتی هم می‌کنند یا می‌بینی در محل کار، همکاری دست و صورتش را در آبدارخانه و در سینک ظرفشویی می‌شوید؛ همان‌جایی که لیوان‌ها شسته می‌شوند؛ نمی‌دانم شاید یک دلیلش هم این باشد که برخی از ماها، خودمان را خیلی تمیز و تمیزتر و عاری از هرگونه بیماری و میکروب و … می‌دانیم.

عادت بد دیگر برخی از ما آقایان و خانم‌ها این است که برای خشک کردن دست‌هایمان، به جای استفاده از حوله و دستمال کاغذی، از روسری و مقنعه و از مانتو و شلوار و زیرشلواریمان بهره می‌جوییم؛ فرقی نمی‌کند؛ این عادت هم در خانه و هم در محل کار مشهود است. عادت‌های بد ما ایرانی‌ها، خیلی زیاد است که باعث فراری دوروبری‌هایمان می‌شود.

در اتوبوس‌های داخل شهری یا همین مثلاً بی.آر.تی‌ها – مثلاً گفتم برای اینکه واقعاً اینها بی.آر.تی نیستند؛ Bus Rapid Transit که معنایش سامانه اتوبوس تندرو می‌باشد، به چندین‌دلیل، هیچ خبری از سرعت در آن دیده نمی‌شود، – دانش‌آموزان آن کیف و کوله‌پشتی حجیمشان را اگر در هنگام سوارشدن به اتوبوس، از پشتشان دربیاورند و در دستشان بگیرند، کلی جا باز می‌شود برای آنهایی که سرپا ایستاده‌اند؛ چیزی که معمولاً هیچوقت هم رعایت نمی‌شود و امیدواریم دوستان نوجوان محصل رعایت کنند.

مخاطبان گرامی، این شماره از نشریه را با اندکی تأخیر دریافت می‌کنید و دلیل عمده آن هم، استمرار گرانی کاغذ و فیلم و زینک و سایر خدمات چاپ و نشر می‌باشد که همچنان، عمده مشکل همه آنهایی است که مستقیم یا غیرمستقیم با کاغذ سروکار دارند. همان‌طوری که قبلاً هم اطلاع‌رسانی شده، علاوه بر ارائه نسخه کاغذی نشریه یادآوری، نسخه الکترونیکی نشریه نیز همزمان با چاپ و نشر نسخه کاغذی، در سایت یادآوری آنلاین قرار داده می‌شود تا کسانی که احیاناً راهشان و محل سکونتشان، دور است و به نسخه کاغذی دسترسی ندارند، آن را از طریق اینترنت، دریافت و مطالعه نمایند.

گرد آورنده
Comparative Education
منبع
YADAVARI
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

KUBET